KALMAR GATA, SNYTAN, KALMAR HANDEL
Nu kommer vi ner på Kalmar gata. (Kalmar gata börjar vid Kylles backe och slutar vid Snytan.) På vänstra sidan finns det ingenting kvar alls bortsett från Svanströms verkstad ( 92 ). Det huset byggdes någon gång på 1910-talet. Både "kåken" och verkstaden finns kvar, jag vet inte vad dom ska ha den till, men dom kanske kan göra någonting av den. Man säljer ju husvagnar där nu.
Efter Svanströms verkstad har vi ju inte mycket mer än Tvåhus ( 93 ) och sedan kommer Snytan ( 111 ). Snytan ligger ju där Kalmar handel ( 94 ) låg. Affären byggdes någon gång på 1940-talet.
Där finns också Axelströms ( 95 ) och Fredriksssons ( 96 ) stugor, båda ägarna var åkare.
På högra sidan finns endast en liten "kåk" ( 97 ) kvar som dom har rustat upp. Den ligger i ett område som kallas för Nybygget. Nybyggets område innehöll flera hus, vi har foto på ett till hus ( 98 ) som låg där.
TRÄDGÅRDAR
Det har ju funnit tre trädgårdar utefter Kalmar gata. En fanns på vänstra sidan och den kallades för Åkersnäs ( 99 ) och två på den högra sidan. Det var Tore Johanssons trädgård ( 100 ) och Mansängens trädgård ( 101 ). Allt är borta nu , det är byggt på hela området. Mitt emot dom två sista trädgårdarna låg Hennes mjölkaffär.
När vi kommer längre ner så har det funnits en krog som kallades för Loppkrogen, den låg mitt emot Tvåhus påstås det.
Vi kommer nu fram till korset. Vid korset låg Komministerbostället , Hörntorp ( 102 ), där bodde fanjunkare Tapper. Det påstås att han var en av dom som lossade första skotten vid Ådalskravallerna.
FÅNÄS, KALMARSAND
Vi fortsätter den lilla bit som vi har kvar av promenaden. Där fanns Winbergs affär som blev byggd år 1886, så den var gammal.
Alldeles bredvid affären, alltså längre upp mot Bålsta, ungefär där Lillsjövägen går upp, där var det ingång till en festplats som fanns där en gång i tiden. På andra sidan kommer Fånäs ( 103 ). Tornet vid Fånäs byggdes av ryttmästare Tauvon omkring sekelskiftet år 1900.
Innan vi kommer fram till Silon ( 113 ), så finns där en rätt stor villa ( 104 ) mitt i kurvan. Dit kom bagare Grönvall en gång i tiden.
Han var ju agitator i Stockholm bland annat och måste på grund av detta flytta ifrån stan. Han flyttade ut hit och byggde den där villan, och hade ett bageri där. Jag läste hans bok, och han skriver där att han köpte en "ädel springare" som han körde ut bröd med på morgnarna.
Han var socialist, han hade varit det länge och han använde hästen när han skulle skjutsa riksdagsman Borg ifrån Skutskär när han var ute på valturné. Byggnaden finns kvar och den byggdes omkring år 1903.
Nu är vi framme vid gamla gränsen till Bro, men eftersom gränsen har ändrats så ska jag gå över den också, ända fram till Kalmarsand ( 114 ). Kalmarsand var väl troligen en av Sveriges första campingplatser, men nu finns nästan ingenting kvar. Jo, badstranden finns ju kvar, om man nu kan vistas där för alla Canadagäss. Det finns ingenting kvar av själva campingplatsen, utan allt är bebyggt. Ja, nu har vi kommit till slutet av promenaden och jag har inte så mycket mer att säga. Jag får därför tacka för mig.
|
 |
Valter Säfströms vandring
Förord
Ekolsund
Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla
Övergrans kyrka, Katrinedal
Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla
Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta
Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen
Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund
Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand
Ladda hem
Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka |