LILLKUMLA, STORKUMLA, DANKUMLA,KUMLA

Vi kommer nästan fram till Lillkumla ( 12,117 ) där tar vi av lite grann till Bälsunda eller vägen till Uppsala över Örsundsbro. Den här skolan som flyttades från Segersta år 1884 byggdes här ovanför den här så kallade Storkumla backe.

Vi har fyra gårdar i Kumla.Förutom Lillkumla har vi Storkumla ( 11 ) och Dankumla ( 15 ) som ligger på högra sidan när man går uppför backen och sedan har vi Kumla ( 16 ) längre fram.

Vi kan här komma vägen till Biskops-Arnö och vi kommer ner till Sotkrogen ( 17 ) alltså nästan framme vid Bälsunda, där fanns det gamla krogen.

Vi går tillbaka igen till Lillkumla i stället. Där var Centralskolan ( 14 ), den första, också byggd år 1813. Det är inte riktigt bekräftat, men det kan tänkas att den byggdes tidigare. Första läraren hette Vallén. I augusti år 1813 beslutade stämman att ge honom lite "påökat" på årslön med ett antal tunnor säd, retroaktivt från den första januari, då han hade fått för lite tidigare. Trots att Vallén fick mera säd som årslön så räckte det inte till, utan en dag måste han ge sig ut och "låna", om det var grönsaker eller om det var potatis det vet jag inte, det förtäljer inte historien. Någon såg honom och anmälde honom. Han fick sitta på "vatten och bröd" en månad, därefter blev han av med sin tjänst.

Det finns ett problem här, en klockare som hette Lundin hade funnits här i många år, troligtvis kunde han ha varit lärare före Vallén. Det finns också ett papper som man hittat, som visar att det har gjorts en donation till en skola redan år 1870. Vilken donatorn var eller hur mycket pengar som skänktes är oklart, men det skulle gå till skolan i alla fall. Det är alltså tveksamt när den första skolan i Övergran byggdes.

Lillkumla affären finns kvar, men den är nu antikaffär. (Anm. Numera år 1999 är affären ombyggd till ett vanligt bostadshus.) Där var tidigare en diversehandel, det var far och son som hade den, sonen kallade vi "Hugo från Tjockoslovakien". Det förstår ni väl varför han kallades så.

Jag måste berätta en liten historia om den här affären: Det var år 1928, skulle jag tro, jag gick i skolan och hade en kompis som hette Harry. Vi hade bestämt oss för att gå ner och fiska. Jag följde med Harry hem och vi började gräva efter mask. Harry´s mamma, tant Frida, ropade då att Harry måste springa till affären. Det var ungefär tre kilometer dit. Vi blev sura förstås, men hur det var så sprang vi dit i alla fall. Vi handlade och väl hemkomna så kastade vi in ryggsäcken och började gräva efter mask igen. Men det stod inte på förrän tant Frida kom och "gapade" igen att vi måste gå tillbaka till affären. Den där limpan som vi köpt, i den fanns ett stort råtthål. Råttan hade ätit en stor, stor grop i limpan.

Det var bara att springa tillbaka och byta limpa. När vi kom hem igen för den andra gången skulle vi få saft för att vi varit duktiga. Då tant Frida tog upp limpan så visade sig att det var samma limpa. Den enda skillnaden var att handlaren hade "slagit" in en skorpa i hålet. Det var den "gamla goda tiden" det.

Valter Säfströms vandring

Förord

Ekolsund

Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla

Övergrans kyrka, Katrinedal

Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla

Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta

Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen

Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund

Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand

Ladda hem

 Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka


 copyright 2003 Håbo Kulturhistoriska Förening info@kultur-historia.se