YTTERGRANS KYRKA, GRANS GÅRD, GAMLA BÅLSTA
Vi kommer därefter fram till Yttergrans kyrka ( 45,46 ). Den är byggd på 1100-talet, och det sägs att det är två systrar på Ekilla gård ( 40,41 ) som har låtit bygga den som gårdskyrka. Man säger att systrarna skulle åka till julotta en juldagsmorgon. Men de kom för sent till kyrkan.
Kyrkan var fullsatt så systrarna fick åka hem tillbaka. Systrarna bestämde sig då för att de skulle låta bygga en egen kyrka, som blev Yttergrans kyrka. Den är liten i dag, 70 platser, men den var ännu mindre tidigare.
Vi går förbi Grandins vita villa ( 43 ) som står alldeles intill vägen mot Bålsta och vi har sedan Edevi ( 44 ) och Kråkvilan som fanns där längre ner.
Därefter så möter vi Sigtuna Skvadrons övningsfält. Fältet får ju inte bebyggas, men tidigare låg det en såg där som tillhörde Grans gård. Minnesstenen ( 48 ) står mitt emot Järnhandeln i Bålsta.
Ovanpå sågen fanns det två lägenheter. I den ena bodde en änka med barn och i den andra två syskon, Olga och Herman. Herman var väl ett litet original.
På åsen fanns en väderkvarn ( 49 ) som tillhörde Grans gård. Den fanns kvar där ända till år 1947. Jag vet mig aldrig ha sett den, jag kanske aldrig tittade upp däråt, men enligt beskrivningar skulle den ha funnits kvar till år 1947.
Vi kommer fram till rättarbostaden, där fanns det tidigare ett mejeri som tillhörde Grans gård. Sedan kom själva Grans gård ( 47 ), som under tiden 1736-1857 var gästgiveri och tillika tingsplats för Håbo härader. Båda verksamheterna flyttades sedan till Bålsta.
Det fanns en statkåk där bredvid huvudbyggnaden, den var gul, jag tror att dom kallade den för "Gula faran" ( 50 ), och det förstår jag, för att huset "stog lite på trekvart". Där låg "Knubbkojan" ( 50 ) också, men båda husen är borta nu.
Om vi tittar åt sydväst nu, så ser man Gamla Bålsta ( 51 ) som också var en del av Grans by. Mellan Gamla Bålsta och Graneberg låg Bålstalund ( 52 ) som år 1818 byggdes om till småskola. Det var löjtnanten på Grans norrgård som ordnade till så att det blev skola där.
I ett protokoll från den 17 september 1893 Står det skrivet att man skulle inrätta en sjukstuga för kommunen där. Malmin på Grans gård hyrde ut Bålstalund för 60 kronor per år.
Vi går tillbaka till E-18 igen så att det blir någon ordning på det hela. Där Granebergsskolan nu finns, den kom till år 1950, där låg Tengelins trädgård ( 53 ). Tengelins villa ( 54 ) finns kvar, ett gult hus lite längre upp i backen.
Därefter kommer Prydno eller Bålsta Snickerifabrik ( 55 ) som kom till på 1930-talet. Lite längre fram fanns Polishuset ( 56 ), man hade 3 celler i källaren ifall det var någon som skulle bli "svår" nere i Bålsta. På övervåningen bodde polisman Jansson. Lantz som hade klädesaffär i Bålsta bodde där senare.
Bakom järnhandeln låg det en såg, Franssons såg eller Bålsta såg ( 53, 57 ), den startade år 1939. Längst upp mot åskanten fanns det två rävgårdar som tydligen gick bra, man hade silverrävar där.
Vi har ju även järnhandeln ( 58,59 ) som ligger utefter Enköpingsvägen. Den är gammal, den första ägaren som jag kommer ihåg hette Stålhammar, han hade också Gästgiveriet ( 60 ). Ägaren efter Stålhammar hette Rickard Bergqvist, han var en fantastisk affärsman. Det spelade ingen roll om det var en godsägare eller någon annan som skulle handla. Hade han inte betalat sin räkning så fick han inte handla något helt enkelt. Han fick alltså gå hem om han inte hade några pengar att betala med.
Vi hade en liten "spelevink" här i Bålsta ett tag, en vägarbetare som alltid skulle briljera. Han kom in till Bergqvist en dag och sa: "Hör du Rickard sa han, har du knäskydd till höns? Nej, sa Bergqvist, men jag har klackjärn till skitstövlar som dig." Han kunde alltid ge svar på allting.
Bakom järnhandeln fanns marknadsplatsen, den kom väl till år 1876 eller så. Jag fick tag i ett exemplar av Enköpingsposten från oktober år 1886. Där står det att August Palm "stog" på ett marknadsbord och "predikade" socialism till över 100 åhörare. (Marknadsplatsen fanns där nu Elimkapellet ( 61 ) finns.)
Nedanför Fagerdal ( 62 ) bodde en Frank, han med klarinetten och Frankens polka. Han tog väl några "trudilutter" på marknadsplatsen kan jag tro.
|
 |
Valter Säfströms vandring
Förord
Ekolsund
Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla
Övergrans kyrka, Katrinedal
Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla
Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta
Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen
Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund
Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand
Ladda hem
Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka |