ÖVERGRANS KYRKA, KATRINEDAL
Vi tar och flyttar oss från Lillkumla. Vi går mot Övergrans kyrka ( 21 ), vi går förbi Missionshuset ( 18 ) som byggdes år 1902. Det var ju missionsförbundare som ägde det förstås, men samtidigt fick även Blå Bandet, som var en nykterhetsförening, hålla sina möten där. Bland medlemmarna fanns Fride Johansson. Han var duktig på att skriva och han diktade ju om allt.
Han skrev ju också om alla medlemmarna i Blå Bandet förstås. Jag inte fått tag i "Svarta Lutan" som var hans första bok, men jag kommer en vers i den.
En av hans nidvisor handlar om min syster. Hon var duktig på att dansa och modedanserna var "Charleston och Black Bottom" på den tiden.
Då skrev han så här: Karin Säfström hon kan hon, dansa Charleston och Black Bottom medan fingrar och hjärna står still men bena dom har bråttom.
Ni förstår väl vem det var, det var Jan Fridegård. Han kallade sig från början för "Johan Magerman" när han skrev sina dikter. Det var senare han tog namnet Jan Fridegård.
Vi "knallar på" vidare och vi skall gå till Tallbo skola ( 19 ), men innan vi kommer dit så minns jag att i den så kallade Lillkumla hagen där fanns en som hette Pettersson. Han var från Grillby och han visade film i en "tältbio". Den första filmen var "jättehärlig".
Innan vi är framme vid Tallbo skola kommer vi till en liten gård som hette Nibbelbacka ( 20 ). Det var så att när man skulle reparera skolan i Storkumla ansåg man att det var fel att ha skolan så långt ifrån kyrkan. Den borde ligga närmare kyrkan och därför byggde man Tallbo skola ( 19 ). Skolan var klar år 1902.
Lärarinnan som vi hade, hon hette Ida Malmberg. Hon kom till Segersta sista terminen som skolan fanns där, alltså år 1884, och hon var kvar som lärarinna i småskolan fram till år 1927. En stabil och fin lärarinna, hon bjöd alltid på någonting som vi barn fick smaka. Hon fick ju ofta någonting av böndernas barn som hon kokade eller stekte, eller vad hon nu gjorde. Då fick vi en varsin liten bit att smaka och hon berättade då hur hon hade gjort när hon tillagade maten.
Men hon var arg ibland också. På den tiden hade vi inte några ritblock i skolan. Vi hade askar med pinnar eller stickor kanske vi skall säga, olika längder och olika färger. Den längsta var ungefär 1 decimeter och den minsta var 1 centimeter. Med dom skulle man lägga figurer. "Jag var väl lite dum, som jag alltid har varit och är väl nu med". Jag "lag" fel ett par gånger, och då fick jag en "snyting" förstås.
Hon sa: "Drulle nummer ett och klappa till", och då råkade jag peta till den där asken förstås, och allting "ramla" ner på golvet. Jag fick inte plocka upp det förrän skolan var slut för dagen. Men som sagt, en härlig fröken annars.
Nu närmar vi oss Övergrans kyrka ( 21 ), den byggdes på 1100-talet. Jag tycker det är en fantastiskt fin kyrka. Kan ni tänka er, den är lika fin i dag trots att jag har döpts och konfirmerats där och att jag har gift mig där, kyrkan är lika fin ändå. Bredvid kyrkan ligger den fina prästgården ( 22 ), byggd i två våningar. I dag bor dock inte prästen där längre.
Jag tar en liten omväg fram till Katrinedals herrgård ( 23 ) men inte ända ner. Ungefär etthundra meter ifrån herrgården ligger en lång röd byggnad som kallas Hemmet ( 119 ). Den byggdes för prästänkors räkning, men jag har aldrig hört talas om att det har bott någon prästänka där. Den har varit uthyrd hela tiden och nu sist så var det två döttrar till kyrkoherde Almgren som hyrde den stora byggnaden.
Jag går förbi den lilla stugan där jag bodde en gång, Grindstugan ( 24 ). Jag var bara fem månader när vi flyttade dit så jag kommer inte ihåg så mycket av detta. Vi går sedan upp mot idrottsplatsen, alla vet väl var idrottsplatsen ligger i Övergran.
Längst upp nära idrottsplatsen ligger en liten stuga ( en statkåk) vi kallade den för Kappen ( 25 ). Jag är född där och då hade jag tur för den närmaste grannen var barnmorskan. Jag var liten när jag föddes och dom sa att det gick fort för mig.(Barnmorskebostaden kallades för Gåvan, se bild 26.)
Jag skulle gärna vilja läsa ett protokollsutdrag som gäller en barnmorska. Det var inte samma barnmorska som "skötte" mig.
Det står: Utdrag ur protokoll fört vid kommunalstämman med Övergrans församlings röstägande medlemmar den 29 januari 1871.
Mamsell Klara Lovisa Lundberg skall till ordinarie barnmorska inom Övergrans och Yttergrans församlingar antagas från och med den 14:e nästkommande februari emot utnjutande av nedanstående löneförmåner, nämligen:
- jämte innehavare av barnmorskeboställe och däromkring hägnade planteringsland
- 150 daler riksmynt i pengar
- 6 famnar ved, varav 4½ från Övergran och 1½ från Yttergran
- 1 kanna mjölk dagligen, med vilken till henne betalas med gångbart pris som för närvarande utgör 18 öre
För varje förlossning utan instrument:
- hos ståndspersoner, hemmansägare, arrendatorer och brukare 2 kronor
- samt hos torpare, statare, statdrängar och övriga 1 krona
Instrumentala förlossningar
- hos de första 10 kronor
- hos de senare 5 kronor
I övrigt åligger det henne att så ofta hon från sin bostad är borta till pålitlig person i hemmet eller anslag å sin kammardörr tillkännage var hon anträffas, och icke utan anmälan hos kommunstyrelsens ordförande och medgivande vistas utom socknen. Att icke i sin bostad inhysa obehöriga personer.
Det var väl inte så roligt att vara barnmorska på den tiden kanske.
Vi går tillbaka till kyrkan och "hoppar över" gamla E-18 och tar oss fram till Centralskolan ( 27 ) som byggdes år 1894. ( Nuvarande Övergransgården. ) Klockarbo ( 28 ) alltså klockarens bostad ligger alldeles intill Centralskolan. Lärarinnans bostad den kallas för Villan ( 29 ) finns också i närheten, ovanpå den fanns telegrafstationen. Fridegårdsmuseet ( 30 ) ligger även i samma område .
Vi går tillbaka och går ner för kyrkbacken, den gamla vägen förbi Kyrkängens såg ( 31 ). Längst ner på kyrkbacken låg tidigare Fattigstugan. Jag var med mamma dit en gång och det var en fruktansvärd upplevelse, att bara komma in och känna "doften" eller snarare odören där inne. Dom påstår att föreståndarinnan var rätt elak. Råkade någon göra i byxorna, så var det bara att "riva" av kläderna och släpa ut gubben eller gumman till pumpen ute på gården, och pumpa iskallt vatten över dom tills dom blev rena. Det var också "den gamla goda tiden".
Utanför fattigstugan fanns Fattigbössan ( 32 ). Den står nu utanför Övergrans kyrka och har följande inskrift:
"Du går modig mätt och fager Jag är hungrig blek och mager Likafullt är jag din bror Syskon utav samma mor Rikeman har många vänner Fattigmannen ingen känner Giv blott litet för Guds skull Herren ger Dig handen full"
Så står det skrivet på Fattigbössan.
|
 |
Valter Säfströms vandring
Förord
Ekolsund
Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla
Övergrans kyrka, Katrinedal
Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla
Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta
Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen
Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund
Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand
Ladda hem
Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka |