Någon gång under 1940-talet företog Valter Säfström en promenad från Ekolsundsbron till Kalmarsand med "nedslag" på en mängd platser och vid byggnader varav många inte finns kvar idag. Om denna vandring höll Valter ett föredrag i Kyrkcentrum i november 1993.
Detta föredrag och denna vandring har en arbetsgrupp inom föreningen lätt bearbetat men framför allt försökt skaffa bilder som visar hur det en gång "sett ut", eftersom mycket, som sagt, inte finns kvar. Gruppen lyckades på olika sätt skaffa bilder som dokumenterar vandringen, de flesta genom lån, dvs lån till föreningen. Av upphovsrättsliga skäl kan vi därför inte publicera bilderna, men självklart texten. Men den som önskar företa vandringen, helt eller delvis, kan skriva ut texten och låna bilderna. Ring i så fall Owe Johansson, tel 571 21.
Se det som en möjlighet att till fots eller per cykel företa en utflykt och samtidigt ta del av hemortens historia.
Ansvarig utgivare: Owe Johansson
Förord
Texten till Valter Säfströms föredrag i Kyrkcentrum den 19/11 1993.
Inga Hermansson ringde till mig för en tid sedan och frågade om jag ville berätta om Gamla Håbo, och jag har ju svårt att säga nej.
Det är därför jag sitter här i dag och har fullt utav "fjärilar i min mage".
Jag lovade att berätta "lite grann" om Håbo, alltså före innan Håbo blev Håbo.
Det blir en berättelse av minnen, hörsägen och sedan har jag väl läst på lite grann. Mitt minne är bra, men det är kort, så jag kanske har glömt en del. Jag funderade på hur jag skulle lägga upp det här, så att jag kunde följa en något så när rät linje.
Jag tänkte att jag skulle börja vid Håbo kommuns nordvästra gräns mot Enköping och gå vägen fram till den sydöstra gränsen mot Upplands-Bro, alltså följa gamla E-18.
Håbo kommun bildades år 1952. Riksdagen hade beslutat att små socknar inte skulle kunna klara de påfrestningar som skulle komma i framtiden. Kraven på en bättre service för skolan, den sociala servicen och för kommunika- tionerna skulle bli för stora.
Därför beslutades det att det skulle bildas en Storkommun år 1952. Hösten 1947 kom det en skrivelse från Länsstyrelsen, vi fick nio förslag, om vilka som skulle kunna bli våra partner vid bildandet av Storkommunen. Jag tillhörde då Övergrans Kommunalfullmäktige. Det fanns två fullmäktige på den tiden, det var Övergran och Yttergran. De andra socknarna hade endast "stämma".
Vi fastnade för förslaget att Bro och Håbo Härader skulle bli en Storkommun. Vi skulle då få en bra start med ca 6500 personer med den kopplingen. Vi hade en baktanke, det är klart, det har man ju alltid vid sådana här tillfällen.
Om man tittar på kartan och ser vägen Skokloster till Bålsta, från Kungsängen till Bålsta, från Västra Ryd via Håbo Tibble och Håtuna till Bålsta. Här ligger alltså Bålsta som spindeln i nätet eftersom Bålsta ligger i mitten av dessa båda härader. Det gjorde alltså att vi räknade med att Bålsta skulle bli huvudorten .
Det gick dock inte i lås bland annat beroende på att Upplands-Bro var större än Bålsta. Den kommunen hade ju 1000 personer mer än vad vi hade, så det fick vi slå ur hågen.
Vi enades då om att vi skulle samla socknarna: Skokloster, Häggeby, Övergran, Yttergran och Kalmar till en kommun. Det var svårt eftersom vi var bara 2600 personer tillsammans år 1952, och det är inte mycket att starta en Storkommun med. Vi hade ju "piskan på ryggen", förutsättningen var att vi skulle vara 6400 personer 1967 och det skulle vara 9000 personer år 1969.
Vi klarade dom här siffrorna och vi blev egentligen inte Storkommun förrän år 1971, då det blev fastställt att vi hade klarat dessa siffror.
Det är väl egentligen inte det här som jag skulle prata om, men det kan ju vara bra att ha det som en bakgrund. |
 |
Valter Säfströms vandring
Förord
Ekolsund
Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla
Övergrans kyrka, Katrinedal
Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla
Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta
Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen
Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund
Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand
Ladda hem
Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka |