TINGSHUSET, GÄSTGIVERIET
Efter Prydnos villa finns den där låga baracken som nu är barnstuga, det var det första Kommunalkontoret som man byggde i Håbo. Det kom till omkring år 1955, sedan fanns där Tingshuset ( 63, 64 ) som revs omkring år 1965. Invid Tingshuset låg Gästgiveriet ( 60,64 ), dom levde nog gott på sin verksamhet när det var marknader i Bålsta.
Det är ju ändå så, att när man har sålt en massa smågrisar och annat, då måste man ju ha sig en "släckare". Servitrisen där hette Naimi och när det blev lite för mycket, då tog hon bönderna i "nacken eller kragen och ändan" och skickade ut dom bara. Ibland lade hon dom i släden och smackade åt hästen och skickade hem dom. Hästen sprang hem själv, för "bonn" klarade ju inte att köra hem. Hon var "manhaftig" och hon klarade allt.
Det finns inga "ängor" kvar där nu så vi kan "hoppa" över järnvägen, alldeles till höger om järnvägsövergången låg förr ett sädesmagasin ( 65a ). Josef Nilsson hette han som var "bas" för det. Han var också Kommunalnämndens ordförande ett tag här i Håbo.
I sädesmagasinet inrättades år 1940 Kristidsnämndens kontor ( 65b ), ett litet "kyffe". Frisk var då Kristidsnämndens ordförande och han lämnade ut ransoneringskort. Jag har själv varit där och fått extra tilldelning av "Amerikanskt fläsk" för jag arbetade i skogen och då behövdes det lite "flott och kraftiga grejer".
Där Nissen har sin fabrik i dag, där påstås det ha funnits en liten lokal för bio och dans, men det är bara ett rykte, jag är inte säker. Jag har pratat med några äldre personer och somliga säger att det fanns och somliga att det inte fanns.
Vi har sedan Läkarbostaden ( 66 ) som finns kvar än, och som nu ska bli läkarbostad igen som det låter. Det ska bli husläkare som ska hysas där.
I skogen ovanför, där Ramström bor ( 67 ), där fanns IOGT-lokalen tidigare, den var även småskola. Den "tändes på" i början av 1940-talet, ja år 1941 tror jag det var.
Till vänster längre upp låg Ålderdomshemmet ( 68 ), som byggdes år 1928. I den byggnaden är det nu gästgiveri. Det var ett Kommunförbund som slog sig ihop och byggde Ålderdoms- hemmet, det var Låssa, Bro, Hjälsta och vi fem kommuner ( i nuvarande Håbo).
Vi går Håbovägen tillbaka till Stockholmvägen. I hörnet vid järnvägsövergången låg tidigare Falker och Berglunds affär ( 69, 120 ). Senare blev det Berglund och Engman. Berglund hade varit slaktare tidigare och dom hade mycket fint kött. Det blev en radioaffär där senare. Där intill fanns IC bensinstation ( 70, 120 ), han som var chef för den hette Munther. Efter bensinstationen låg ett hus och i det fanns en mjölkaffär och Konsum ( 71, 120 ), men huset är nu borta. En liten röd villa, Sagan ( 72 ) finns dock kvar, den ligger mitt ibland HSB-kåkarna.
GAMLA CENTRUM, JÄRNVÄGSSTATIONEN
Nu kommer vi till gamla centrum i Bålsta, först kommer Grönvalls ( 73 ). Det huset byggdes av "billådor", alla bilar som kom levererades i lådor. Bagare Grönvall köpte lådorna och utav dom byggde han den här "kåken". Där inrymdes på norra sidan Lillys café, när man var liten gick man ju dit och drack kaffe. Man beställde alltid in en mazarin, och hade man dåligt med pengar åt man bara innanför skalet och så lade man tillbaka den. Ibland lyckades det och då slapp man betala.
På södra sidan fanns det en mjölkaffär som också sålde bröd. På mitten invid mjölkaffären fanns en dörr till ett litet rum, det var det första Kommunal- kontoret i Bålsta. Åkare Axelström som var kommunalnämndens ordförande satt där inne och tog emot.
I huset fanns även fyra lägenheter, och i källaren fanns ett skomakeri och ett bageri.
Bakom "Grönvallskåken" fanns ett annat hus ( 74,75 ), det var Heymans herrkläder och en herrfrisör (Rubb och Stubb) dessutom fanns en lägenhet ovanpå och i källaren där fanns en gång en fiskaffär.
Det låg tidigare en affär, där VIVO nu ligger, det var Rozéns diversehandel ( 75 ). Den byggdes sedan om och blev en större affär. Där fanns det bland annat en färghandel och en möbelaffär.
Vi går tillbaka igen till järnvägsövergången, till vänster om den låg en banvaktsstuga ( 76 ) som nu är borta. Tegelkåken ( 77 ) finns kvar fortfarande, fast dom har börjat riva inne i den utan tillstånd, såg jag i tidningen. Där bodde tidigare stationspersonalen.
Järnvägsstationen ( 78 ) kommer sedan, den byggdes år 1876 då också tågen började att gå. Det var ju SWB alltså Stockholm-Wästerås-Bergslagens järnvägar som fick löfte att köra tågtrafiken.
Vid järnvägsstationen fanns det då även en restaurang för servering. På andra sidan järnvägen, nere i slänten så fanns det en liten oas, det var Järnvägsparken ( 79 ). Där fanns en damm och mitt i dammen fanns det en liten holme, till den ledde det broar. På holmen var det servering sommartid.
Det fanns också fler byggnader som tillhörde stationen, bland annat så fanns det lite längre bort ett stort Sädesmagasin ( 80 ). Det är inte många år sedan det brann ner.
|
 |
Valter Säfströms vandring
Förord
Ekolsund
Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla
Övergrans kyrka, Katrinedal
Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla
Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta
Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen
Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund
Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand
Ladda hem
Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka |