t.o.m 2012-01-31

   För att återgå till ordinarie sidor "klicka på " -Hem -

 

Här under fliken " Vårt arkiv" finns numera också tidigare artiklar och inslag som funnits på vår hemsida.

 En förklaring till arkivbeteckningarna, upptecknade av Gustaf Berzén:

Bokarkivet utgörs av böcker, kompendier och skrifter skänkta och/eller

sammanställda av föreningens medlemmar. CA Kollbergs samlingar och

Wibyarkivet är gåvor till föreningen bestående av dokument insamlade

under många år och som på olika sätt speglar händelser i kommunen,

både personliga och juridiska. Materialet presenteras som pdf-filer med

reducerad textstorlek. Texten kan, vid behov, förstoras på skärmen.

För att öppna PDF-filerna behöver du Acrobat Reader. Hämta hem

programmet gratis här

Arkiv

 Bokarkivet
 Kollbergs samlingar
 Wibyarkivet

Nedladdningstiden kan variera mellan några sekunder upp till en minut

beroende på din upp-

koppling.

*************************************************************************************************************************

 

Medlemsmötet vid Fridegård och statarmuseet den 10 september lockade cirka 20 personer. Dom fick en utförlig presentation av museet av Hans Söderholm och en stunds solig samvaro innan Göte Eriksson och Jan Rudberg serverade lite från grillen.

Hela mötet blev, enligt deltagarna, mycket uppskattat.(2011-09-10)

********************************************************************

Torpgruppens arrangerade rundresa med buss rönte stort intresse bland medlemmarna.

Ett 40-tal medlemmar slöt upp vid Knarrbacken för att delta i resan. Några

av gruppens medlemmar stannade kvar och stekte strömming för oss övriga

när vi kom tillbaka. Håbo Buss, en av våra sponsorer, ställde upp och körde

resan. (2011-05-21)

*********************************************************************

Årets släktforskarresa till Leksand skedde under helgen 6 - 8 maj. Det var i år 14 stycken forskarintresserade medlemmar som var med. Flitens lampa var tänd och det forskades i stort sätt dygnet runt. Vi börjde vid 17-tiden i fredags och avslutade vid 14-tiden i söndags. Då hade sömnen varit några timmar per natt.

Nu har vi en träff kvar under våren sen sommaruppehåll för släktforskarna. Men naturligtvis skall släktforskarna vara med på ovanstående resa.(2011-05-09)

********************************************************************

Efter torsdagens träff med släktforskarna så tar dom sommaruppehåll. Höstens aktiviteter startar den 8 september kl. 19,00 på Knarrbacken. Välkommna både nya och gamla släktforskare. (2011-05-21)

*****************************************************************

 

Efter konstituering av styrelsen startade styrelsens första möte som hade ett antal punkter på dagordningen. Ett av besluten som fattades var att bestämma om en ny logotyp till föreningen. Den frågan har varit uppe i styrelsen tidigare och olika förslag har tagits fram. Nu var det dags för beslut. Den nya loggan skall även användas som skylt på vår lokal på Knarrbacken och den ser ut så här:

Vidare beslöt styrelsen om att utöka informationen till medlemmarna genom att använda mail. Därigenom kan information om viktiga händelser och arrangemang snabbare och framförallt billigare kunna nå ut till medlemmar.

Den närmaste aktiviteten för medlemmarna är den 21 maj, då Torpgruppen genomför en medlemsaktivitet som består i en bussresan runt Bålsta för att titta på några torp som vi har dokumenterat sedan avslutas aktiviteten med att föreningen bjuder på stekt strömmingsmacka alternativt grillkorv. Allt detta sker vid Knarrbacken och mer information kommer i Budkafeln´s nästa nummer samt här på hemsidan.(2011-03-30)

***************************************

Årsmötet 2011 avhölls i måndagskväll på Föreningarnas Hus i Bålsta. Det hade samlat 12 medlemmar utöver styrelsen. Är intresset för vår förening så svagt? Hans Söder avgick som ordförande och Eva Askberger, Lars Hammar och Anita Andersson Uppström lämnade också sina uppdrag

Till ny styrelse valdes: Kjell Sandell som ordförande, samt Hans Söderlund, Gunnar Löfgren, Gerd Dalersjö, Lars Johansson, Bo Hammarström och Sonia Thunman Larsson.

(2011-03-29)

*****************************************************************

Torpgruppen fortsätter att träffa personer från Håbo kommun. I dag tisdag var det vårt kommunalråd Agneta Hägglund som besökte oss. Bo Hammarström informerade om vårt arbete och vi andra fyllde på med vad vi kunde.

Naturligvis med kaffe efteråt. (2011-03-22)

*************************************

Vi gratulerar en av våra sponsorer i Torpgruppen till att ha blivit utsedd till Årets företagare i Håbo Kommun.(2011-03-02)

*************************************************************

I fredags den 18 februari var Torpgruppen inbjuden till SPF´s årsmöte för att prata om verksamheten med torpinventeringen. Kjell Sandell och Lars Johansson var där för att informera och visa ett bildkollage över en del torp som vi besökt.(2011-02-20)

******************************************************************

Torpgruppen arbetar vidare med att sammanställa mate- rial för den framtida boken som nu kommer att omfatta hela Håbo kommun alltså även Skokloster och Häggeby.

Vi träffade Åke Eriksson och Kerstin Johnsson från Skokloster Gille och pratade om vilka torp som fanns hos dom.

(2011-02-08)

***************************************************

Nu har släktforskningen startad sin vårtermin. I torsdags den 27 började vi med vår forskning. Det kom några nya intresserade som utökar vår grupp. Dessutom fick vi en mycket duktig kaffekokare i köket.

Nu kör vi vidare varannan torsdag (jämna veckor) då nya släktforskarintresserade är välkommna till vår lokal på Knarrbacken. Vi håller också på att förbereda den årliga resan i början på maj till Leksand och Släktforskarnas Hus.

(2011-01-29)

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

***********************************************

Tänk också på att betala Din medlemsavgift för 2011. (2010-12-08)

***********************************************

Det pågår mycket inom styrelsen just nu. Bl a så arbetar vi med slutredovisningen av sommarteaterprojektet. Dessutom har torpinventeringen hektiskt med sammanställning till vår bok som skall komma. Vi förbereder också en ev utställning om torp i kommunen.

På släktforskningen har vi startat en studiecirkel där vi försöker lära oss att läsa. Ja gammat text, naturligtvis.

Har Du intresse att vara med så kontakta Kjell Sandell kjell.sandell@bktv.nu för att höra mer om den.

**************************************************

Hemsidan kommer att från årsskiftet att uppdateras och förändras med bl a delområden får egna "flikar" för att berätta vad som pågår inom deras sektor.

 

***********************************************

TORPBESÖK I TID OCH RUM

Den 21 maj bjuder Torpgruppen in alla medlemmar i Håbo Kultur o Hembygdsförening till en guidad busstur runt i Håbo kommun. Vi ska besöka ett tiotal torp. Du kommer att få information om vad torpen heter eller hette och vilka som bodde där mellan åren 1850 – 1900 och få lite historia runt torpen.

Rundturen börjar kl. 11,00 vid vår lokal på Knarrbacken. Efter påstigning kommer bussen att rulla ned mot Kalmar och fortsätta mot Låddersta, Vattunöden, Lastberget, Nyckelby, Brunnsta, Ekilla, Bålsta och åter till Knarrbacken. rundturen tar drygt 2 timmar med 2 stopp.

Efter att bussen stannat vid Knarrbacken bjuder vi på lite grillat/stekt av olika slag med dryck. Därefter blir det visning av vår lokal och ett allmänt samkväm med möjlighet att fråga om något är oklart efter rundturen. Även andra frågor och idéer är välkomna som berör Håbo Kultur och Hembygdförenings program och utbud.

Vi måste få en intresseanmälan för beställning av buss. 50 deltagare är det mesta som den största bussen tar.

Anmäl Dig så fort som möjligt så Du kommer med, men dock senast den 7 maj.

Anmäl Dig till Hans Söderholm på: hans_soderholm@bredband.net eller telefon 0171-54595

Torpgruppen

 

 

***********************************************

Torpinventeringen har nu tagit jullov. Detta skedde med ett julbord för alla i gruppen tillsammans med respektive fruar. De som har haft sköna tisdagar när männen jagat torp!

Ett härligt julbord åts på Knarrbacken i tisdagskväll.

 

Som avslutades med "Torpartårta", bakad av projektledaren själv, Bosse Hammarström.

Nu startar vi igen den 18 januari 2011.

 

 

 

 

*********************************************************************

 

 

Uttalande på Sveriges Hembygdsförbunds årsstämma i

Lund 23 maj 2009

Sveriges Hembygdsförbund tar starkt avstånd från främlingsfientliga och nationalistiska grupper i samhället som använder kulturarvet som medel för att utestänga människor med annan etnisk eller religös bakgrund från vår gemenskap. Det svenska kulturarvet - i alla dess uttryck - är ett resultat av många olika kulturers inflytande under mycket lång tid. Så formas också framtidens svenska kulturarv av alla människor som lever här idag.

Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Vår rörelse är öppen för alla, oavsett bakgrund. (2009-10-27)  

 

***********************************************************************************

Vårt närmaste program är:

Håbo Festdag, lördagen den 21 augusti mellan 10,30 - 17,00

visar Torpgruppen och Släktforskarna upp sig.

Besök oss och prata om vad vi har för oss.

Vi står på gången mellan Centrum och Ishallen.

***********************************************

 

 

Årsmötet 2010 hölls i tisdagskväll på Knarrbacken. Medlemmarna var först inbjudna för att se vår föreningslokal, för att därefter ta en promenad till samlingslokalen på Knarrbacken där kaffe och smörgås serverades innan årsmötet.

  

Till årsmötet kom det cirka 35 medlemmar för att ta del av värdefull information.

När det blev dags för val så bantades den nyvalda styrelsen ner till 9 personer från tidigare 15 stycken. Detta gör styrelsens medlemmar får lite mer att göra.

Den nyvalda styrelsen och dess mandatlängd framgår under fliken "Styrelsen".

Därefter avtackades de avgående ledamöterna och mötet avslutades.(2010-03-03)

********************************************************************

 

Hans Söder, Hans Söderholm och Jan Rudberg besökte Leaders årsmöte i onsdags..(2010-02-18)

Ett stort TACK till er alla för era fina projektpresentationer och utställningar i samband med vårt årsmöte. Det var mycket uppskattat av våra medlemmar, medfinansiärer, LAG och kansli!

Hälsningar Lotta, GunBritt och Erik

Leaderkansliet

 

**************************************

Ett mycket fint program genomfördes på lördagen i aulan på BCJF. Det arrangerades tillsammans med Bibliotekets vänner.

Det var gruppen "Divine" som gästade oss. Konserten var också välbesökt.(2010-02-16)

   

Foto: Hans Söderholm 

 

 

FÖRELÄSNING  - FÖRELÄSNING - FÖRELÄSNING -

 den 20 januari 2010 i Lars Hård-salen BCJF kl:18,30

 

Säteri, kaptensboställe, lanthandel. Axplock ur Bodarnas historia.

 

Docent Barbro Bursell föreläser.

 

Fri entré

 

****************************************************************************

Nu när årets sista styrelsemöte är till ända och 2010-år budget precis har tagits så återstår bara ett glas varm glögg och pepparkaka samt att skotta snön så tomten kommer fram. Det skall ju vara den första vita julen här sedan 1995 så det gäller att verkligen njuta. Trots snöskottning!!!

Styrelsen vill härmed också önska alla våra medlemmar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2010.(2009-12-20)

     

**********************************************************

 

Stora delar av styrelsen träffades i måndagseftermiddag på ett extra styrelsemöte för att prata om ekonomi. Dels en rapport av LEADER-projektet dels om budget och budgetförutsättningarna till 2010. Ett förslag togs också fram som skall diskuteras på det ordinarie styrelsemötet på tisdag den 15 december. (2009-12-14)

***********************************************************

 

I lördags ( 28 november ) hade vi öppet hus med ett flertal besökare.

Allt var i våra nya lokaler på Knarrbacken. Det serverades kaffe med gott bröd och besökarna var mycket intresserade av det vi hade att visa.(2009-11-29)

  

 

 

***********************************************************

         

Marika Lagercrantz blir en av huvudpersonerna i årets teaterföreställning på Biskops Arnö.

Premiär den 12 Juni, mer under fliken " Sommarteater 2010" (2009-11-13

 

Onsdagen den 25 november träffar vi Sten Bergström som

talar över ämnet Klimat och kultur.

 Plats: Lars Hård kl 18.30

 

 

Marknadsföringsgruppen i projektet Fridegård och statarna har haft sin första träff i vår lokal Knarrbacken.

De som har utsetts till den gruppen är: Eva Askberger, Birgit Lundgren, Sonia Thunman-Larsson, Lars Johansson och Hans Söder från Håbo Kultur o Hembygdsförening samt Björn Lusensky och Mats O Karlsson. Den senare ordförande i Fridegårdssällskapet.

Det fanns många frågor som kom upp på bordet och skall besvaras vid nästa möte som blir den 16 november.(2009-11-05)

***********************************************************

**********************************************************

 

Första styrelsemötet i vår nya lokal på Knarrbacken har avverkats.

Då fattas många kloka beslut !(2009-10-27)

*********************************************************

FLYTTDAX !!!!

I söndags gick flyttlasset från vår gamla lokal i stationshuset till vår nya lokal i Knarrbacken. Det innebär att all vår verksamhet numera finns på Knarrbacken. Det är första huset på höger sida när Du kommer dit.

 

*********************************************************

Nu har torpinventerarna fått nya kläder. Detta kommer väl till pass nu i älgjaktstider.  

                          

 

**********************************************************

Efter senaste styrelsemöte har kassören bett om att få meddela

 följande:   

De som inte har betalat medlemsavgiften för 2009 bör göra detta omgående.(2009-10-29)

***********************************

****************************************************

Hej!
Har i dag fått en inbjudan för tre medlemmar i Håbo kultur- och hembygdsförening.

Söndagen den 15 november kl. 13.00 på Reginateatern i Uppsala.
Utdelning av Uppsala kommuns stipendium till

JAN FRIDEGÅRDS MINNE
Programmet som följer beräknas till 1 timme. Bl a kommer årets stipendiat Ola Larsmo att hålla ett anförande.
Därefter mingel i tetaterns café.

Undertecknad har ett bokat besök i Fridegård-Statarmuseet att sköta. Häggeby skol- och hembygdsförening kommer kl. 11.30.


Är det någon medlem som vill åka till Uppsala?
Hör av Er till undertecknad!

Hans Söder
(2009-11-06)

**********************************

Den grupp som utsågs vid senaste styrelse-

möte för att undersöka lokalfrågor med an-

ledning av att komunen vill säga upp den

nuvarande lokalen i Ga station, har nu kom-

mit långt fram. Gruppen har sett ut ny lokal

och flyttning till den nya lokalen beräknas

ske i mitten av oktober. Jag återkommer här

på hemsidan när och vart vi ska flytta, så

fort avtalet är klart. Helt klart är att det inte

blir någon ökad kostnad för föreningen för

den nya lokalen.

**********************************

Tisdagen efter så passade Birgitta från

Enköpings-posten att göra en intervju.

 

********************************

När torpinventerarna träffades i tisdags så

passade Ena-Håbotidningen på att göra en

intervju.

 

******************************************

RÖSTA PÅ KLENOD 2009
Klicka på denna länk
http://www.klenod2009.se

och om jag får föreslår också hur Du skall

rösta – välj Skoklosters  slotts bidrag i

tävlingen.
Vinnaren får en specialdesignad monter,

värd 75.000 kronor, att visa upp sin

klenod i.
Med sommarhälsningar
Hans Söder

***************************************************

 Ett fint presenterbjudande finns under

fliken "Fridegårdsmuseet" och "Märkduk

En Present" ner på sidan. Titta efter där.

***************************

  NYTT LITTERÄRT PRIS?

Stipendietorpet Gunggräna – Fridegårdstorpet –

utanför Uppsala har sålts av Uppsala kommun.

Kulturnämnden med ordförande Jan-Erik Wikström

planerar att i stället inrätta ett nytt litteraturpris

meddelar UNT. Prissumman föreslås bli 100.000

kronor med utdelning vartannat år Det har också

nämnts att en del av försäljningsintäkten kan komma

att användas för inköp av ett konstverk. Allt för att

hedra minnet av Jan Fridegård.

Får det några konsekvenser för Håbo kommuns Jan

Fridegårdpris? Jag tror på en positiv utveckling om

priset nu delas ut varje år i Uppsala varvat med i

Håbo. Men det förutsätter ett gott samarbete. Jag

har därför lämnat ett medborgarförslag innehållande

den tanken om ett samarbete och hoppas förstås på

en snabb och positiv behandling.
Uppsala räknar med att dela ut det första stipendiet/

priset redan i år, 2009.

Hans Söder

******************************************

 

I måndags träffade torpinventerarna Lars Frohm från gården

Stora Hällby som delgav oss mycket att arbeta vidare med.

     

                    Lars Frohm            Bo Hammarström

 

***************************************************

Märkesåret 1809 uppmärksammas av föreningen den

23 september med en föreläsning av 

Börje Sandén från Upplands-Bro Kulturhistoriska Förening, som

talar om de för Sverige dramatiska händelserna våren 1809 

med kopplingar till våra trakter.

Plats: Bildningscentrum Jan Fridegård, Lars Hård-salen.
Tid: 18:30.
Ingen entreavgift! Kaffe 20:-

**********************************************************

Nu har vi på två ställen fått ny inramning av museitomten. En

sträcka på 39 meter mot Klockaregården (se bild) är klar och

dessutom har 27 meter byggts och ersatt det vita häststaketet

på museets framsida. Gärdesgården är i rundvirke mot Klockare-

gården men  med klyvna slanor mot grannen i norr. Det blev

riktigt fint tycker jag.

Hans Söder

 

****************************************************

Torpinventerarna har startat sitt arbete inför hösten med en träff

 i föreningslokalen.

Nästa träff blir nästa tisdag 1/9 kl.10,00 då vi ska ut till Krägga.

Därefter kommer vi att träffas varje tisdag under september

månad.

 

*****************************************

När torpgruppen träffades den 3 juni tyckte vädrets

makter att vi skulle hålla oss inne.

   

Tillfälle togs för att sammanställa vårt tidigare resultat

och planera in en ny träff till den 10 juni för att be-

söka de resterande torpen i Brunnsta.

******************************************

Sommarens schema för museivärdar ligger under

"Fridegårdsmuseet" och  "Schema för museivärdrar" .

Titta efter på schema när Du skall vara värd. Dess-

utom kan Du se om det finns någon tid som skulle

passa Dig att ställa upp.

Det är också upplagd en sida med lite klipp ur gäst-

boken på Fridegårdsmuseet.

*********************************

Nu börjar det omgivande jordbrukslandskapet vid

museet bli synligt.
Men som synes – visst arbete återstår.

Hans Söder

*********************************

Gamla bion i Örsundsbro är en liten klenod.

Ger biokänsla från förr.
Den 18 augusti visas Erik “Hampe”

Faustmans film Lars Hård med manus av

Jan Fridegård.
Klockan 20.00 börjar filmen och det hela

kostar 50 kronor.
Vi ses väl i Örsan?

Hälsningar
Hans Söder

********************************

   “Nu har vi haft celebert besök i Fridegård-Statar-

museet.
Vid Upplands Fornminnesförening och Hembygds-

förbunds vårutflykt 24 maj 2009 var vi ett av besöks-

målen.
Det blev trångt och varmt i rummen, två knökafulla

bussar med drygt 100 besökare, kom men allt gick

att genomföra tack vare besökarnas goda humör.

Kerstin Öhman, Anita Andersson, Bengt Sahlén,

Lars Hammar och Hans Söder välkomnade gästerna

och berättade om statsystemet och om Jan

Fridegårds författarskap.”

 

 

***************************************************

 

Det händer mycket just nu.
Vårt tvååriga projekt “Fridegård och statarna” ger

arbetsmöjligheter uppe vid museet redan nu.
Styrelsen har beslutat att ingen medlem skall bli lott-

lös efter en insats.
Efter 10 arbetade timmar för projektet får du rätten

att köpa en teaterbiljett till 2010 års sommarteater

på Biskops-Arnö för femtio kronor.
Ordinarie biljettpris troligen 150 kronor. Nästa arbet-

ade 10 timmar ger samma förmånliga inköpsmöjlighet

och nästa 10 timmar osv.

Kontakta någon i styrelsen och anmäl Ditt intresse

eller varför inte via E-post till hans.soder@home.se.
Det finns arbetsuppgifter för alla!

Styrel
sen

 

 

***************************************************      

Till alla medlemmar!

Söndagen den 31/5 kl.12.00 har kyrkan i

Övergran flyttat sin gudstjänst till museet.
Låt oss hoppas att vädret då är lämpligt

för en utomhusgudstjänst,

    Alla är välkomna!


 

*********************************

Torpinventerarna hade en lång skogspromenad i mån-

dags ( 18/5), då de positionerade och fotograferade

samt dokumenterade hela 8 st torp  i Övergran. De

finns under fliken "Torpinventeringen".

Då tror jag alla förstår att kaffestunden på Dejbo var

efterlängtad. Det  var bara synd att inte gamla torp-

arna var där för en kopp.

******************************************

Hans Söder, Kjell Sandell och Lars Johansson träffade

tillsammans med JEA ( Jan Erik Andersson, välkänd

gammal Bålstabo och fotograf), Elias Friis för ett för-

beredande möta om en utställning till hösten om Bålsta

från 1930 till 1970. Preliminärt vernissagedatum 22

oktober.

Från Håbo kultur och hembygdsförening deltog också

Anders Hillgren.
Han har av styrelsen utsetts av vara vår samordnare

för bild- och föremålssammanställningen till utställningen

“Bålsta lokalhistoria”.
Med buller och bång skall den öppnas den 22/10. Vi

återkommer och berättar om bullret.

 

Ämnen som kommer att belysas är: Järnvägen, Brand´-

väsendet och sjukvården samt Gamla Bålsta gästgiveri.

 

********************************************

I torsdags (14/5) hade släktforskargruppen avslutning

för säsongen.

Uppslutningen var stor och det bjöds på kaffe med tårta.

Det fanns mycket att berätta efter Leksandsresan före-

gåend helg. En bokningslista gick runt för preliminär bok-

ning till nästa år. Nästa träff blir i september/oktober

men närmare datum kommer att läggas ut på hemsidan

efter styrelsemötet i augusti .

   

 

 

NYHET*****NYHET*****NYHET*****

Det från föreningen sökta projektstödet till

"projekt Fridegård och statarna" beviljades

igår (12/5) av LEADER Norra Mälarstranden.

Hela projektet spänner över två år och är

kostnadsberäknat till 1.160.000 kronor.

LEADERstödet är sammanlagt 518.725 kronor.

Mellanskillnaden är dels 50.000 kronor från

Håbo kommun, 210.650 kronor som är be-

räknade biljettintäkter och så för vårt eget

ideella arbete 380.625 kronor.

 

NYHET*****NYHET*****NYHET*****

 

 

 

 

Under helgen 8 - 10 maj var släktforskarna

i Leksand för en gemensam säsongsav-

slutningsresa.

    

 

Där delades också ut priset i vår tävling om

att gissa när hemsidans besök passerade

50.000 st sedan starten. Den som vann

med exakt rätt datum var, som tidigare

berättats, Gerd Dalersjö ( vår sekreterare).

 Hon fick sitt pris av föreningens kassör

Jan Rudberg.

 Vem som är

gladast får ni avgöra!!

 

*********************************

 

MUSEIVÄRD I SOMMAR!

 

Det är både berikande och roligt att vara museivärd

i Fridegård – Statarmuseet.

Nu kära medlemmar börjar snart en ny sommar-

säsong och jag hoppas på hjälp av många. Vi har

öppet 11.00 – 15.00 alla lördagar och söndagar i juni,

juli och augusti.

 

Tisdagen den 26 maj kl. 15.00 träffas vi på gamla s

tationsplanen för samåkning

till museet. Anmälan till mig tel. 51441.

 

Några nyheter har vi att titta på och något är välbekant f

ör många men inte alla.

När vi har fikat och det blir tid för hemfärd kan väl

klockan vara si så där 12.30.

Du kommer väl!

Hans Söder

Områdesansvarig för museet

 

 

***********************************

Nu börjar "torpinventerarna" röra på sig! Mer

kommer att redovisas under "Torpinvent-

eringen" inom den närmaste dagarna.

Vi har tittat på och lokaliserat 4 torp i Brunnsta.

När vi skulle träffa Göran och Leif i Brunnsta

så hamnade vi i ett födelsedagskalas med tårta.

Grattis Lena Glans-Eriksson.

 

 ********************************

 Några av torpinventerarna, Bo Hammarström, Göte Eriksson, Jan Rudberg och Lars

Johansson besökte Marja Eriksson på Upplands Museum under torsdagen. Där vi bl.a.

 pratade om ev. samarbete med torpinventeringen här i Håbo. Upplands museum har fått

i uppdrag från Håbo Kommun att revidera en bok om torp och gårdar i Håbo. Det innebär

att vi och museet kommer att dokumentera samma saker, vilket alla tycker är onödigt.

Så vi får se hur ett ev. samarbete kommer att bli.

 

                                                                                                                                           Ny

 

 

************************************

 

MUSEIVÄRD I SOMMAR!

 

Det är både berikande och roligt att vara museivärd i

Fridegård – Statarmuseet.

Nu kära medlemmar börjar snart en ny sommarsäsong

och jag hoppas på hjälp

av många. Vi har öppet 11.00 – 15.00 alla lördagar och

söndagar i juni, juli och augusti.

 

Onsdagen den 13 maj kl. 10.00 träffas vi på gamla

stationsplanen för samåkning

till museet. Anmälan till mig tel. 51441.

 

Några nyheter har vi att titta på och något är välbekant

för många men inte alla.

När vi har fikat och det blir tid för hemfärd kan väl

klockan vara si så där 12.30.

Du kommer väl!

Hans Söder

Områdesansvarig för museet

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Grattis !!!  Gerd Dalersjö som lyckades att

gissa rätt på när hem-

sidan passerade 50000 besökare sedan starten.

50000 strecket passera-

des kl.06,43 den 18 april 2009. Gerd hade gissat

 den 18 april. 

 

Nu är räknaren om ställd och visar antal besök fr.o.m.

20090101 d.v.s när vår nya förening startade.

 

*****************************************

Linnékvintetten kommer till Bålsta den 18 april.

 

   Avsett några timmar för att

lyssna på fin musik.

 

******************************************

 

Välkommen till en NY hemsida som tillhör vår NYA

förening!

 

HÅBO KULTUR o HEMBYGDSFÖRENING

 

 

I tisdagskväll hölls årsmöte i de båda ” gamla ” föreningarna, där

det beslutades att den föreslagna sammanslagningen av Håbo

KulturHistoriska Förening och Håbo Hembygdsförening skulle

ske.

 

   

 

Mötet var välbesökt och alla verkade trivas. Före och under mötet

spelade Håbo Spelmän vacker musik.

 

 

Efter mötet konstituerade sig styrelsen. Se dess samman-

sättning under fliken

"styrelsen". 

 

Fler bilder från årsmötet kommer. Klicka på "bilder" ovan.

 

*************************************************

 

Jag vill tacka alla som kommit med förslag

och kan här visa bilden från idag:

 

Den gamla fastigheten är borta men en ny är byggd

istället. Där den stod ligger idag ett garage/förråd.

Nu, var är bilden tagen? Jo från Skörby mot Brobybackar,

det gamla huset låg i nederkant till vänster på den här

bilden. Jag står på bergknallen som ligger i förgrunden på

den gamla bilden. Tyvärr kunde jag inte gå längre

bakåt utan att hamna i en rabatt eller liknande. Bakom

ryggen är Skörbyområdet. 

Se bilden nedan:

Än en gång tack för Ert intresse om gamla bilder. Jag

kommer igen med fler bilder framöver, i samband med

Torpinventeringen.

Här kommer en efterlysning:

Vi har hittat en bild i Upplandsrummet bland

vårt arkiv. Vi försöker nu ta reda på var denna

bild är tagen. Det finns inget antecknat på bak-

sidan. Troligen från Bålstatrakten.

Om Du vet något var denna bild är tagen så

kontakta Kjell eller Lars.

kjell.sandell@bktv.nu eller

lars.johansson@lnctv.com .

Du kan också maila

webmaster@kultur-historia.se

 

 

*********************************

Släktforskare: Vår resa till Leksand och Släktforskarnas Hus

i början av maj har 3 platser kvar. Vill Du resa med över en

helg och ägna Dig helt åt släktforskning så kontakta Christina Agrell  christina.agrell@catab.se senast den 25 mars.

****************************************************

I tisdags den 24 februari hade Håbo Kulturhistoriska förening

ett historiskt styrelsemöte. Det var det sista mötet innan års-

mötet den 17 mars där, enligt planerna, sammanslagning med

Håbo Hembygdsförening skall ske. Inga beslut fattades under

mötet, som tyvärr saknade flera medlemmar, men allt av vikt

avrapporterades till ordförande.

Här klubbar styrelseordförande Kjell Sandell av mötet som det

sista mötet i föreningens historia.

Nu väntar nya uppdrag.

****************************************************

 

**********************************

Årsmöte kommer att hållas den 17 mars 2009

 kl:19.00

Lokal: Kyrkcentrum

Detta blir ett historiskt årsmöte, då beslut och

 val skall tas för samgående med Håbo Hem-

bygdsförening.

Hembygdsföreningen har sitt årsmöte samtidigt

 så mötet kommer att vara speciellt på alla sätt.

Kaffe serveras i samband med mötet.

**************************************

 

---------------------------------------------------------------------------------

Den gemensamma valberedningen för Håbo Kulturhistoriska före-

ning och Håbo Hembygdsförening har haft ett möte för att försöka

hitta styrelseledamöter till den nya styrelsen som skall väljas på års-

mötet.

I stort sätt så är valberedningen klar men det saknas något namn

för att allt ska bli som dom hoppas på.

Valberedningen är helt eniga om de namnförslag som framkommit,

men om Du känner att just Du vill vara med och inte har blivit till-

frågad så kontakta antingen Kerstin Öhman i Hembygdsföreningens

 valberedning eller Lars Johansson i Kultuthistoriskas valberedning

så ska vi nog försöka ordna en plats till Dig.

Glöm inte bort årsmötet den 17 mars i Kyrkcentrum ( se mer nedanför )

 

*****************************************************

På tisdagkvällen samlades drygt 25 personer i Lars Hård salen för att lyssna på Henrik

Morin från POM - Programmet för odlad mångfald -.

Han berättade och visade bilder på de olika uppropen som pågår. - Gå gärna in på deras

hemsida : www.pom.info om Du vill veta mer av deras verksamhet. Efter det

intressanta programmet så serverades det kaffe och bulle.

     

****************************************************************************

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid möte med kommunen så beslöts att den omdiskuterade databasen skulle läggas

ned.

Arbetsbelastning hos föreningarna gjorde att databasen inte skulle fungera som det

var tänkt från början.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Inbjudan

Den 10 februari 2009 kl.19.00 bjuder vi, Håbo

Kultur-Historiska Förening - Håbo Hembygds-

förening och Hushållningssällskapet, in " POM - Programmet för odlad mångfald " till en före-

läsning i BcJF, Lars Hård-salen.

Föreläsare blir: Henrik Morin .

POM bygger på Konventionen om biologisk mångfald, dvs

Riokonventionen och är en nationell satsning för att bättre

bevara och nyttja våra kulturväxter.

Idag finns följande upprop inom POM: Rosenuppropet,

Perennuppropet, Frukt-och bäruppropet, Träd-och

buskuppropet, Lök-och knöluppropet samt Sparrisuppropet

(fleråriga grönsaker). Uppropet gäller växter som funnits i

mer än 50 år och som har historia.

POM vänder sig till alla som har intresse för odling av kultur-

växter.

Entre: 40:-/per person inkl kaffe

*********************************************

Diskussionen med kommunen om en gemensam databas fortsätter.

Under måndagen träffades Elias Friis, Mikael Källman (från kommunen)

 Hans Söderholm ( hembyggdsföreningen) Kjell Sandell och Lars

Johansson (kulturhistoriska föreningen) för ett nytt samtal. Frågetecknen

radar upp sig hela tiden och svaren få. Vem skall sköta administrationen

av databasen ? Vilka sökbara begrepp skall vi använda oss av? Är t.ex. en

trebent stol detsamma som en stol med tre ben eller en stol med träben?

 Detta måste redas ut innan vi startar upp detta enorma arbete.

Och vart tog alla andra föreningar vägen?

Räcker inte vår hemsida, gärna länkad till kommunen hemsida?

Detta och mycket mer ska tas upp nästa möte i mitten på januari då vi

också skall bestämma hur och om vi går vidare med detta.                                            

 

 

* * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Föreningen är just nu inne i ett intensivt arbete. Dels med alla för-

beredelser inför sammanslagningen med Håbo hembyggdförening,

dels med torpinventeringen som är igång med start i Brunnsta.

( mer om den på "fliken" Torpinventering.)

Släktforskningsgruppen med Christina Agrell är i full gång med en

kurs som kommer att fortsätta under våren.

Våra slätforskarträffar på torsdagar ( jämna veckor) går mot höst-

avslutning, två kvällar återstår 27 november och 11 december.

Du vet väl att Du kan få hjälp med att tyda och läsa kyrkböcker mm

för släktforskning om Du kommer ner till Biblioteket dessa kvällar.

Och har Du inte börjat att forska i Din släkt så ta tillfället  i akt och gå

med i nästa kurs som startar under våren.

Vi kommer också att efter jul- o nyårshelgerna börja att inventera

vårt material som finns i Upplandsrummet på biblioteket. Håll utkik

på hemsidan när detta ska ske, för där behöver vi några som frivilligt

hjälper till. Denna inventering är också ett led i den nya databas som

kommer att finnas i kommunen (habohistoria.se) där föreningarna skall

lägga in sitt material för att ge alla möjlighet att söka fritt i datan. Mer

om denna databas kommer att läggas ut på hemsidan när det blir aktuellt.

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Nu är arbetet igång med sammanslagningen av Håbo Hembyggdsförening

och Håbo Kultur-historiska förening.

Enkäten som Håbo Kulturhistoriska förening skickat ut till samtliga

medlemmar gav ett entydigt bemyndigande till styrelsen att fortsätta

arbetet. ( Endast 2 svar var negativa )

Arbetsgruppen ( Hans Söderholm, Lars Hammar från Hembyggdsföreningen

och Kjell Sandell, Gunnar Lövgren, Jan Rudberg och Lars Johansson från

Kulturhistoriska föreningen) hade ett mycket givande möte på tisdags-

kvällen. Där dryftades både tänkbara och otänkbara frågor som måste lösas.

Men allt skedde på bästa sätt.

Nu är det i nästa steg respektive styrelse som skall förbereda sina

föreningar på det framtida gemensamma arbetet.

 

 

Nu har torpinventeringen startat i Håbo.

 

- Har Du några bilder/foton eller annan info om gamla torp inom Håbo

kommun, ta kontakt med ordförande Kjell Sandell så kan Du underlätta

arbetet. Vi kommer att inventera inom Kalmar - Övergran och Yttergran.

Torpinventeringen gör vi tillsammans med

Hembygdsföreningen i Håbo.

Se mer under "fliken" Torpinventering

- * - * - *

 

-----------------------------------------------------------------------------

I helgen den 23 - 25 maj samlades gruppen som släktforskar för våravslutning i

Leksand på Släktforskarnas Hus.

Fler bilder från Leksand finns under "Släktforskning"

---------------------------------------------------------------------------------

Vid årmötet den 26 mars avgick Owe Johansson som ordförande och efterträdes av

Kjell Sandell.

Hela nya styrelsen finns under fliken "Styrelsen".

 

 

 

    


                 

  

    

copyright 2009 Håbo Kultur o Hembygdsförening          webmaster@kultur-historia.se