MEDBORGARHUSET, KOMMUNALKONTORET, FOLKETS HUS

Vi går tillbaka till torget igen, går ner mot Medborgarhuset ( 81 ) som byggdes år 1947. Idrottsplanen där bakom kom till år 1923 tror jag, och år 1925 byggdes det en idrottslokal, men den brann också ner samtidigt som skolan, ungefär år 1941.

Mitt emot Medborgarhuset har Håbo haft sitt Kommunalkontor ( 82 ) och nedanför detta låg det ett litet slakteri en gång.

År 1934 byggdes det ett Folkets hus ( 83 ), det låg på den här platsen där vi är i dag, alltså där Kyrkcentrum finns. Folkets hus brann även ner år 1941. Folkparken fanns också här, den blev såld någon gång på 1950-talet.

Vi återvänder till Stockholmsvägen där vi var nyss, då har vi på höger sida Rynnes affär ( 84 ). Han hade två skåpbilar som åkte runt bygden och man sålde direkt från bilen. Rynne hade tidigare haft affär i Skokloster.

Utefter Stockholmsvägen har vi sedan den där stora "kåken" ( 85 ) där man nu säljer jeans och böcker osv. (Nu i februari 1999 finns där en silversmed och ett café.) Tidigare fanns det i huset Uppland Enskilda Bank, ett Apotek och Thulins manufakturaffär.

Vi kommer därefter fram till en stor, lång byggnad som är borta nu, där var Strömgrens skrädderi ( 87 ). I skrädderiet jobbade flera personer, det var "gubben" och två söner som sydde. "Gubben" höll på ända tills han dog.

Nu kommer vi fram till Ellensborgs gård ( 88 ) logen låg där Q 8 macken nu ligger. Ellensborgs gård var en utgård till Grans gård.

På höger sida finns det sedan ett antal 1930 och 1940-tals "kåkar", det var ju järnvägs- och vägarbetare som byggde där. Nedanför på ängen låg vår första vattentäkt. Det var en vattenåder som var fantastisk, men den förstördes när dom skulle bebygga området vid Vattugatan och Västerängen. Där fanns också en härlig björkbacke men den togs bort helt och hållet i samband med byggandet. Det fanns dessutom en skjutbana i samma område.

KYLLES BACKE, POSTHUSET, LILLA HAGALUND

Vi kommer nu fram till Kylles backe. (Den finns där nu Glasmästeriet efter Stockholmsvägen ligger.) Vi stannar där en stund och går tillbaka till Stationsbyggnaden, en liten bit därifrån ligger huset där Svensk Fastighetsförmedling finns i dag. Huset byggdes år 1930-1931. I det huset fanns tidigare posten ( 89 ). Huset är byggt av "Polsten" som den kallas och stenen tillverkades på Katrinedals gård. (Polsten = Cementhålsten.)

En bit ifrån Posthuset fanns det en liten vit "kåk" ( 90 ), som var rappad, antagligen har det varit ett torp. Jag kommer ihåg från 1920-talet att det fanns en farbror som hette Håkansson som åkte omkring och sålde någonting. Jag kan inte påminna mig om vad han sålde, men han sa alltid: "Hör ni grabbar, rotmos och fläskkorv är det bästa som finns." Så antagligen sålde han grönsaker och korv. Han hade en stor vit häst, det är väl den man kommer ihåg mest.

Det finns ett antal gårdar kvar på samma sida trots allt, vi har ju bland annat Lilla Hagalund ( 91 ). Nu i november 1993 har vi bildat en liten arbetsgrupp som skall försöka rädda den gården. Gården ägs nu av Banverket och vi ska försöka köpa in den och rusta upp den för något ändamål. Det är fint där på sommaren.

Inne på området för Bussgaraget finns en liten "kåk" som var det första garaget för Bålsta brandbil ( 116 ).

Därefter kommer Perslund med flera hus. Det är nybyggt alltsammans.

Valter Säfströms vandring

Förord

Ekolsund

Lillkumla, Storkumla, Dankumla, Kumla

Övergrans kyrka, Katrinedal

Pungpinan, Varpsund och Wij, Ekilla

Yttergrans kyrka, Grans gård, Gamla Bålsta

Tingshuset, Gästgiveriet, Gamla centrum, Järnvägsstationen

Medborgarhuset, Kommunalkontoret, Folkets Hus, Kylles Backe, Lilla Hagalund

Kalmar Gata, Snytan, Kalmar Handel, Trädgårdar, Fånäs, Kalmarsand

Ladda hem

 Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka


 copyright 2003 Håbo Kulturhistoriska Förening info@kultur-historia.se