Hem                          

 Styrelsen

 Historia

 Program

 Föreningen  

 Fridegård och Statarmuseet  

 Vårt arkiv 

 Medlemsskap

 Torpinventeringen  

 Släktforskning

 Budkafeln

 Bilder

 Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copyright 2012 Håbo Kultur o Hembygdsförening

 webmaster@kultur-historia.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karta till Lokalen klicka här.

Du är besökare

sedan 1 januari 2010

 

Onsdagen, den 3 oktober 2012, i samband med Håbo Biblioteks återinvigning så släppte Torpgruppen boken "Torp i Håbo". Det var många som hade sökt sig till biblioteket och drygt 30 bokpaket såldes på cirka 1 timme.

Därmed är inventeringen avslutad.

Nu finns boken dels genom beställning på

vår hemsida men även hos ICA Kvantum

i spelbutiken.Vi har även utökat våra försälj-

ningsställen till: Essen Butik o Cafe vid Sko-

klosters slott samt Skoklosters Lanthandel i Slottsskogen och turistbyrån i Skokloster.

OBS. Priset är nersatt till 200:-  En bra present till dig själv eller att ge bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

Torpinventering i Håbo kommun

Vi är nu helt klara med allt material som vi samlat på oss under cirka 3 års arbete och böckerna gavs ut hösten 2012.

Här nedan kommer lite av det materialet som vi har sedan insamlingstiden.

Då var det dags för torpinventerarna att ge sig ut för att leta efter och

dokumentera torp. Den här gången gick färden till området söder om

Hällby där 4 torp lokaliserades och dokumenterades. Men en välbe-

hövlig kaffepaus i solskenet är ju aldrig fel. Vi gör faktiskt andra saken

än dricker kaffe!!!! Lars håller i kameran.

   

Jan Bo Hans Göte                                 Kjell Jan Bo Göte Hans

       

Hans Jan Kjell                                         Jan Bo Hans Kjell

för en skön kaffepaus.

Bo Hans Jan Göte

vid Hällen i Katrinedal

Torpinventeringsgruppen består av: Bo Hammarström,

Kjell Sandell, Jan Rudberg, Hans Söderholm, Göte Eriksson

och Lars Johansson. Till vår hjälp i Brunnsta har vi också

Leif Karlsson och Göran Eriksson.

 

Vid vår senaste träff den 10 juni så tyckte vädret inte om oss heller, men fem tappra torpinventerare gick ut för att

ytterligare inventera 5 torp i Brunnsta. Vi kom upp i 17 torp nu under våren (varav ett inte kunnat dokumenteras pga nybygge) mot planerade 20 st. Vi får skaffa oss bättre regnkläder till hösten.

Tro nu inte att vi torpinventerare tar sommarledigt för att ligga i hängmattan till hösten, nej nu börjar renskrivning

och inläggning av vårt arbete på hemsidan. Du kan se vad vi gjort under flikarna: "Torpinventering" och  "inv.socknar". Till Er alla andra som ska guida på Fridegårdsmuseet, eller göra något annat än ligga i hängmattan så önskar torpinventerarna en glad och skön sommar. Detsamma gäller naturligtvis även Er som ska ligga i häng-mattan. Tänk vad mycket kraft Ni samlar till hösten då Ni verkligen kan ta tag i allt som skall göras i föreningen.

 

När torpgruppen träffades den 3 juni tyckte vädrets makter att vi skulle hålla oss inne.

        

Tillfälle togs för att sammanställa vårt tidigare resultat och planera in en ny träff till den 10 juni för att besöka de resterande torpen i Brunnsta.

 

Torpinventerarna hade en lång skogspromenad i måndags ( 18/5), då de positionerade och fotograferade samt

dokumenterade hela 8 st torp i Övergran. De finns under fliken "Torpinventeringen". Då tror jag alla förstår att kaffestunden på Dejbo var efterlängtad. Det var bara synd att inte gamla torparna var där för en kopp.

Nu har vi 12 torp snart klara, och vårt mål före sommaren är 20 stycken. Det borde vi klara av för nästa träff är den 3 juni kl.09,45 vid Ga Station för att ge oss på minst 8 st till.

 

Den 7 maj var torpinventeringsgruppen ute i Brunnsta och hittade - Soldattorp 107 - kommer att dokumenteras snart på hemsidan dessutom upptäcktes grunder och rester från torpen - Löfhagen och Kyrkskoga - detta kommer också att dokumenteras och läggas ut på hemsidan snarast. Utöver dessa har torpet - Granhagen - också färdigställts.

         

 

Torpinventerarna har träffats på nytt och bestämt vad nästa steg blir. Den 7 maj så skall Brunnsta få besök av gruppen för att då se på några torp, eller vad som är kvar av dom. Därmed börjar dem omfattande dokumentation och sammanställning som ska ligga till grund för vår inventering. NU KOMMER VI ATT BEHÖVA FLER SOM ÄR INTRESSERADE ATT HJÄLPA TILL. Kontakta någon av oss i gruppen för mer information.

 

Delar av torpinventerarna, Bo Hammarström, Göte Eriksson, Jan Rudberg och Lars Johansson besökte Marja Eriksson på Upplands Museum under torsdagen. Där vi bl.a. pratade om ev. samarbete med torpinventeringen här i Håbo. Upplands museum har fått i uppdrag från Håbo Kommun att revidera en bok om torp och gårdar i Håbo. Det innebär att vi och museet kommer att dokumentera samma saker, vilket alla tycker är onödigt. Så vi får se hur ett ev. samarbete kommer att bli.

   

 

Torpinventeringen fortsätter med full kraft. På mötet i torsdags hade Jenny Steensen bjudits in.

Hon berättade om ett tidigare uppdrag hon hade haft i Järfälla Kommun som också rörde torpinventering.

Vi övriga söker fortfarande efter olika torp i Brunnsta, med intervjuer och letande i kartor Vi har nu efter ett antal träffar och intervjuer börjat få material för att, efter att snön försvunnit, börja besöka och dokumentera torp i Brunnsta. Kjell och Lars besökte Björn Eriksson med fru i deras hus i Granhagen. Björn är född och uppvuxen där och han hade en del att berätta. Björn gav oss också upplysningar om torp eller f.d. torp som vi inte hade hört tidigare. Alltså nya uppslag.

Björn berättade vidare om hur Granhagen sett ut under hans uppväxt och vad som har hänt under tiden fram tills nu.


Granhagen idag.

Björn berättade också om Lilla Brunnsta och ytterligare ett torp som varken han eller vi hade namnet på, men det kallades "mullbänken eller snusdosan" Vet någon av läsarna vad torpet hette?

Lilla Brunnsta idag

Vi fortsätter nu vårt arbete med att kartlägga vilka som har bott på de olika torpen och, om möjligt, vilken syssel-sättning de hade haft. Jag, Lars, håller på att försöka leta reda på ett soldattorp som funnits i Brunnsta,  "Soldattorp 107" och var det har legat/ligger. Än så länge har ingen kunnat berätta var det fanns. Vi har ju intervjuat både Göran Eriksson och Leif Karlsson, båda barnfödda i Brunnsta, men tyvärr så har ingen kunnat bidra med var soldattorpet låg. Vet någan av läsarna det? Som Ni märker så behöver vi mycket hjälp, så om Ni vet något så tveka inte att hära av Er till oss.

Gruppen som arbetar med torpinventeringen har nu kommit igång med sina träffar och förberedelser inför sitt upp-drag. Hittills har det blivit två träffar där vi tittat på gamla kartor och läst gamla protokoll mm. Svårigheterna blir att finna dessa torp då många redan är uppgrävda och förstörda dels har många grunder och dyligt täckts över av markägarna. Men vi har beslutat att börja leta upp de gamla torp som finns/har funnits i "Lilla Brunnsta" och " Granhagen" samt "Brunnsta Malm". Nu pågår arbetet med att via lantmäteriet mm att placera ut dessa torp på våra kartor och GPS för att vi skall på plats kunna besöka och dokumentera dessa. Mer info kommer att läggas ut varefter arbetet fortgår, därefter kommer fullständig dokumentation att finna på vår hemsida.

 

Nu har torpinventeringen startat och gruppen som arbetar med den börjar i Brunnsta. Där vi efter att ha träffat Leif och Anita, började titta på gamla kartor för att försöka leta upp och dokumentera dels torpen dels vilka som har bott i dom.

 

Det blir många kartor och bilder att titta på innan det är dags att leta efter torpen.

På bild skymtar Bo Hammarström och Hans Söderholm från Hembygdsföreningen och skymd bakom finns Kjell Sandell och vid kameran Lars Johansson från Kulturhistoriska. Med på mötet var också Göran Eriksson som berättade lite bakgrund och historia från Brunnsta.

 

Beställning av Torpboken "klicka här"